当前位置: 首页 · 教师队伍 ·

国际经济与贸易系

袁航
发布日期:2021/09/15 点击量:

袁航 副教授

所在系所 贸易系

对外经济贸易大学 国际贸易学博士(破格提前毕业)

研究方向:运输经济学(交通运输经济与政策)、供应链、低碳经济

EM for Transportation Research Part A: Policy and Practice (SSCI & SCI Q1)

EM for Research in Transportation Economics (SSCI Q1)

Email:hangyuan@henu.edu.cn

主要研究成果:

Publications:

Peer effect in the construction of China’s high-speed rail stations: Empirical evidence from spatial econometric analysis. Transportation Research Part A: Policy and Practice, 2023,173, 103720. (SSCI & SCI, JCR经济学一区、交通运输一区,运输经济领域国际旗舰期刊, Impact factor 6.615)

Rail's efficiency gain by separating affiliated businesses and its impact on product mix of export by rail. Transport Policy, 2022,115, 126-140.(SSCI,JCR经济学一区期刊,Impact factor 6.173)

The impact of rail dispatch system reform on import by rail — Empirical evidence from a natural experiment in China. Transport Policy, 2019, 79, 165-176.(SSCI,JCR经济学一区期刊,Impact factor 6.173)

The impact of railway reform on corporate export: The case of China. Transportation Research Part A, 2018, 118, 627-647.(SSCI & SCI, JCR经济学一区、交通运输一区,运输经济领域国际旗舰期刊, Impact factor 6.615)

Working Papers:

1.Fintech, environment regulation and green industry development: evidence from China. (2020). Working paper.

主持项目:

国家社科基金项目:运输领域发展方式绿色转型面临的困境与突破路径研究

中国博士后科学基金项目:双碳视阈下集中式供应链运输碳减排与运输方式结构优化研究

河南省软科学项目:河南高质量发展视阈下供应链绿色转型路径研究

河南省高等学校重点科研项目:“双碳”目标下河南物流体系碳减排策略与路径研究

开封市哲社项目:自贸试验区开封片区提升制度型开放能力路径研究

开封市哲社项目:高铁和城铁对推进郑开同城化的影响及对策研究

参与项目:

国家社科基金重大项目:“标准推动‘一带一路’沿线国家互联互通的战略与实施路径研究”

国家自科基金项目:双碳视阈下民航碳减排与可持续航空燃料推进路径研究

国家自科基金项目:竞争环境下的低碳供应链运作管理研究

教育部社科基金项目:港口预防气候变化及相关灾害的投资决策研究